Idolen Stan Smith

En av de största amerikanska tennisspelarna någonsin, framför allt som dubbel, är Stan Smith, född 1946 i Pasadena i Kalifornien. Tillsammans med Robert Lutz vann han US Open fyra gånger, och Australian Open en gång. Till detta kommer fler segrar som singelspelare än någon människa orkar hålla reda på.

1987 valdes Smith in i International Tennis Hall of Fame. Han startade en tennisskola på ön Hilton Head I South Carolina, där han bor. En som tränat under Smith är Mark Mathabane, sydafrikansk tennisspelare som flydde till USA undan apartheidregimen, som senare blev författare och akademiker.

Adidas Stan Smith

Om Smith alltså gjort insatser för mänskliga rättigheter och litteratur, förutom naturligtvis inom tennisen, så är det dock en annan sak som gjort honom absolut mest känd. Det är skorna som bär hans namn. 1971 kontaktade adidas Smith, för att få hans tillåtelse att sätta hans namn på tennisskon Haillet. Detta är en skon av en modell som inte används för att spela tennis idag, men skon har blivit en ikon inom det avslappnade modet.

Under perioden 1971 till 2008 genererade skon mer än 65 miljoner dollar till adidas, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att den sålt i mer än 30 miljoner exemplar. Men idag saknar vi faktiskt Stan Smith en aning. Visst går den att köpa i sportaffärerna, men när allt fler designers skapar skor som ser ut som lyxigare varianter av Stan Smith är det konstigt att det inte släpps en uppiffad variant av originalet. De nya adidas skor som släpps ser inte ut som klassiska tennisskor i lyxvariant.