Cykelstaden Göteborg

Att göteborgaren Markus Eriksson är bäst rankad av de svenska tennisspelarna är ingen nyhet, inte heller är det en nyhet att Göteborg kommit att bli en riktig cykelstad – och det finns många knep man kan ta till för att bli en bättre cyklist.

Cykel racerI Göteborg har det under senare år blivit allt mer populärt att cykla, och just därför är det även viktigt att hitta rätt cykel, vilket vi tidigare skrivit om här. Men det finns även en hel del andra saker som måste stämma för att man ska bli ett riktigt cykelproffs – även om det bara handlar om att cykla på sin fritid till och från jobbet. Till exempel skriver Göteborgs-Posten några smarta råd i ämnet med hjälp av cykelexperten Mattias Reck. Bland annat menar Reck att cykling är en alldeles utmärkt träningsform, och han har nog rätt i det han säger då han själv tillhör landets cykelelit med exempelvis Vätternrundan på 6.51 mil i ryggen samtidigt som han arbetat som både coach och tränare.

Vilka är hans bästa tips?

Enligt Mattias Reck är det vanligaste misstaget som många motionärer gör är att man tränar för enformigt med en speciell runda ett par gånger i veckan och att denna typ av cykling endast fungerar om man växlar mellan olika idrotter – för om man vill bli bättre rent fysiskt måste man variera sig så att kroppen inte vänjer sig vid belastningen. Istället menar Reck att man ska variera mellan korta intensiva cykelpass på kortare sträckor och lugnare cykelpass på längre sträckor för att få ut mest av sin träning. Och detta gäller både för spinningpass och cykelpass ute i naturen, precis som hans nästa tips som handlar om hur man bör sitta på cykeln. Det gäller nämligen att ha sadeln rätt inställd och den ska vara ställd på så vis att det ska gå en lodrät linje mellan pedalaxeln och ens knä så att det blir rätt lutning. Likaså ska höjden vara rätt och den hittar man genom att ha pedalen i bottenläge och sedan justera sadelstolpen så att hälen precis nuddar pedalen. Men sen för att hålla igång cykelrutinen ordentligt finns bara ett enda tips: hitta en träningskompis.